Contentbuilder

De meeste pagina’s worden opgebouwd door middel van een contentbuilder. Dit is een soort blokkendoos waarin wij alle blokken voorzien, en jullie kunnen deze zelf op de juiste plaats zetten en de content ingeven. We overlopen hier de meest voorkomende blokken, maar het kan dat voor jouw website een specifiek blok is toegevoegd.

Je kan een blok toevoegen door op de knop + Add a block te klikken. Via het rode sterretje zie je welke velden verplicht zijn om in te vullen. Zolang een verplicht veld niet ingevuld is, kan je niet opslaan. Je krijgt hierbij enkele rode foutmeldingen te zien boven- of onderaan de pagina en bij het blok waar een verplicht veld niet werd ingevuld.

Wanneer je een blok wil verwijderen, kan je via het tandwiel aan de rechterkant kiezen voor Delete. Via dit tandwiel kan je ook nieuwe blokken boven het huidige blok toevoegen. Je kan het blok disablen of onzichtbaar zetten op de frontend. Of je kan een blok in de backend dichtklappen om plaats te besparen wanneer je dit blok hebt ingevuld. Daarnaast kan je ook hier blokken van plaats wisselen, door de vier bolletjes aan te klikken en naar boven of beneden te slepen.

We overlopen de meestvoorkomende blokken:

• Text (+ Image): Dit blok bestaat uit een optionele titel, een verplicht tekstveld en een optionele afbeelding. Een afbeelding kan je toevoegen door op de knop + Add an image te klikken. In de popup ga je naar de juiste map en selecteer je de gewenste afbeelding uit de asset library of de bestandenbibliotheek van je website. Meer info over deze bestandenbibliotheek, kan je terugvinden in de video Assets. De afbeelding komt naast de tekst te staan. Soms kan je de positie wijzigen door bij Image position op de gewenste locatie te klikken (links of rechts). Meestal kan je ook een call to action toevoegen. Dit is een knop waarmee je bezoekers aanmoedigt om op iets te klikken. Als je naar een andere pagina binnen de website wil verwijzen, kies dan altijd voor Entry en selecteer de pagina. Als je naar een volledig andere website wil verwijzen, kies dan voor een Url, en vul deze in. Via Class kies je het uitzicht van deze link, en de linktekst. Wanneer je een link invult naar een andere website, raden we aan om aan te vinken dat deze link in een nieuw tabblad geopend moet worden. Zo zijn je bezoekers je website niet kwijt, maar blijft deze ook openstaan. In sommige designs kan je ook de achtergrond van het blok veranderen.

• Text (2 columns): Hier heb je opnieuw een optionele titel, een verplicht tekstveld en een optionele cta. Nadien volgen dezelfde velden voor de tweede kolom.

• Image: Hier selecteer je afhankelijk van het design één of meerdere afbeeldingen. Afhankelijk van je website kan je hier de grootte van de afbeelding kiezen en kan je eventueel de achtergrondkleur van het blok aanpassen.

• Video: Je kan een video toevoegen. Belangrijk is dat je hier enkel een video url gebruikt, die bovendien afkomstig is van YouTube of Vimeo. Zorg er ook voor dat je de rechten hebt om deze video via een website te tonen, anders gaat de video niet werken.

• Text (+ video): Dit blok bestaat uit een titel, een tekst, een cta en een video veld. De video wordt hier naast de tekst getoond, net zoals bij het text + image blok. Afhankelijk van je website kan je hier de positie van de video en de achtergrondkleur van het blok kiezen.

• Overview: Het overviewblok wordt opgebouwd uit korte overzichtjes van andere pagina’s die je zelf kiest. Je kan dit vergelijken met een nieuwssite, waarbij bezoekers hier de korte inhoud van een bepaalde pagina kunnen lezen, waarna ze via de link kunnen doorklikken naar het volledige artikel. Het is dus belangrijk om deze titels en teksten kort en duidelijk te houden.
    Zoals ook in de video Entries besproken wordt, verschijnen hier de overviewtitel, overviewtekst en overviewimage die je op andere entries of pagina’s hebt ingevuld. Je kan deze content steeds aanpassen in de backend op de detailpagina zelf, onder de tab ‘Overview’. Daarnaast kan je ook vanuit het overviewblok in de content builder dubbelklikken op de entry die je wil aanpassen. Ook hier ga je weer naar de tab ‘Overview’. Wanneer je geen overviewimage hebt ingevuld, zal hier automatisch de fallback image ingevuld worden. Deze kan je aanpassen onder Globals > Fallback.

• Call to action: Een call to action blok (of kort cta) is een blok dat in het oog springt, met de bedoeling de lezer aan te zetten tot een actie. Dit blok maakt het mogelijk om doorheen je website verschillende linken te leggen naar andere content. Verwar dit niet met de vele cta velden die je in andere blokken kan terugvinden. Een cta veld is enkel een knop. Het cta blok waarover we hier spreken, kan ook tekst en een titel bevatten. Daarnaast heeft het blok vaak een opvallende kleur. Via de link kan je doorverwijzen naar een contactpagina, een inschrijfformulier, of kan de lezer via de knop een document downloaden. Tip: Vermijd cta teksten zoals “Klik hier”, maar geef een duidelijke boodschap zoals “Bekijk hier ons aanbod”.

Belangrijk is dat je een soort structuur aanbrengt doorheen je website, en dit op vlak van:

• Kleuren die je kiest voor achtergronden en cta knoppen: Zo vermijd je dat het een kleurboek wordt

• Opbouw van je pagina: Je kan hiervoor gebruik maken van een template waarvan je steeds opnieuw vertrekt. Op overzicht van alle pagina’s kan je via het tandwiel een pagina dupliceren en zo steeds vertrekken van dezelfde volgorde van blokken. Je mag hierbij werken volgens het principe van de omgekeerde driehoek. De meeste, uitgebreide content mag je bovenaan zetten, en dan verdergaan naar steeds minder content onderaan.

De content builder blokken kunnen voor jouw website in de backend meer of minder velden hebben, op basis van de afspraken vastgelegd tijdens het voortraject. Bijvoorbeeld:

• Afbeeldingen kunnen geen positie hebben (links/rechts)

• Afbeeldingen kunnen wel of niet getoond worden in een popup venster

• Er is geen video blok

• De cta knop is wel of niet aanwezig op bepaalde plaatsen

Tot slot kunnen er naast de content builder ook pagina specifieke blokken te vinden zijn. Zo bestaat de home pagina vaak ook uit een paar unieke blokken.