Exporteren van je website data naar rekenbladen zoals Excel

Hoe je je website data exporteert

Het komt vaak van pas dat je je data uit het Craft CMS in andere toepassingen zoals Excel kan gebruiken. Hier bekijken we 1 van de export opties: exporteren via .csv bestand.

1. Ga naar het overzicht van entries waarvan je de data wil exporteren.

Tip
Filter je tabel eerst om enkel de data te exporteren die je nodig hebt.

2. Klik op 'Export...' en dan in het verschenen venster op de groene knop onderaan 'Export'. Standaard staat CSV geselecteerd.

Je .csv bestand wordt dan gedownload zoals je browser dat normaal doet.

Het .csv formaat

CSV of Comma Separated Value wordt gebruikt als éénvoudige notatie om structuur te brengen in een tekstbestand zonder dat het onleesbaar wordt. Dit maakt dat je niet beperkt bent tot 1 programma om deze data in te kunnen lezen.

Importeren in Excel

Standaard kunnen rekenbladtoepassingen .csv bestanden zonder problemen openen. Mits het nog steeds een tekstbestand is interpreteren ze niet altijd onmiddelijk de komma's om een juiste tabel op te stellen. In Excel bijvoorbeeld zal standaard alles in de eerste cel geplaatst worden.

Om je data structuur mooi in rijen en kolommen te krijgen dien je van de importeren functie gebruik te maken. Op https://support.microsoft.com/.... vind je instructies terug voor de verschillende Excel versies.

Importeren (of 'Import') vind je in de meeste versies terug in het menu 'Bestand' (of 'File').

Waar je verder nog op moet letten is dat je het komma teken meegeeft in de wizard om de data te splitsen. Standaard staat 'Tab' geselecteerd.

Tip

Andere rekenbladen zoals Google Sheets kunnen vaak het .csv bestand direct gestructureerd inlezen. Als alternatief kan je dus het bestand daar openen en het dan opslaan als een Excel bestand.