Wat is een API?
Een API (Application Programming Interface) is een soort digitale stekkerdoos die verschillende softwareprogramma's onderling kan laten communiceren, bijvoorbeeld om specifieke data of functionaliteit uit te wisselen. Een eenvoudig voorbeeld is de Google Maps API, die op vele websites wordt aangesproken om een kaartje en routebeschrijving in te laden op de contactpagina. Andere veel voorkomende 'integraties' met API's, betreffen vaak zaken als boekhoudpakketten, CRM-systemen, ticketingsystemen enzovoort.
Een API dient als een interface of koppeling tussen verschillende softwareapplicaties. De gebruikte code geeft automatisch toegang tot informatie en/of functionaliteit, zonder dat ontwikkelaars hoeven te weten hoe het andere programma exact werkt. Afhankelijk van het type oplossing dat de API biedt, of de taak die ermee wordt opgelost, kan een API één- of tweerichtingsverkeer impliceren.
Het interessante van een API is dat deze niet voor een gebruiker van een softwarepakket of bezoeker van een website zichtbaar is. De API werkt op de achtergrond en doet daar geruisloos zijn werk door met andere software of met het besturingssysteem te communiceren over hetgeen jij op dat moment in de software aan het doen bent. Voor developers is het ook een groot voordeel dat je door gebruik van API's software niet vanaf nul opnieuw hoeft op te bouwen, aangezien je functies kunt aanroepen in plaats van ze zelf te programmeren. Voor organisaties zorgen API's doorgaans voor een vlotte interne werking, en interactie tussen verschillende systemen. Data over verkoop van je webshop wordt bijvoorbeeld automisch gedeeld met je boekhoudpakket, en hoef je niet manueel in te voeren.