Hoe maak ik mijn website toegankelijk?

Bij Statik zetten we graag in op de toegankelijkheid van het web en zijn dan ook een erkende bouwer bij Anysurfer.
Zo'n 18% van alle gebruikers van het internet heeft een beperking. Dit kan gaan van een permanente beperking zoals blind of doof zijn, maar ook een tijdelijke beperking zoals het breken van je arm. Daarnaast is de webtoegankelijkheid ook belangrijk voor gebruikers met dyslexie en gebruikers die niet vlot overweg kunnen met websites.

We letten bij de bouw hard op de webtoegankelijkheid, maar jij als content manager draagt hier ook toe bij tijdens het schrijven van teksten of uploaden van images.

Het toepassen van deze principes is verplicht voor websites van overheden vanaf 23 september 2020, maar wij geloven erin dat het web voor iedereen toegankelijk moet zijn ongeacht de site. Om je op weg te zetten, lijsten we even enkele tips voor je op.

Wil je graag je site volledig Anysurfer compliant maken of wil je gewoon meer info? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Enkele tips

1. Gebruik geen speciale tekens zoals extra hyphens of spaties, maar gebruik titels, vet of italic
    Wil je woorden laten opvallen door de letterafstand te vergroten, gebruik dan geen spaties tussen de letters. Screenreaders zullen de tekst dan niet meer als één woord zien en de tekst spellen.
    Via het toevoegen van headers kan je de pagina verdelen in verschillende secties of onderdelen. Door een goed gebruik van headers kan een screenreader in enkele momenten de algemene opbouw van de pagina begrijpen. Headers gebruik je dus beter niet om het visuele plaatje wat mooier te maken, maar wel om aan te duiden wat de verschillende onderdelen zijn van een pagina.

Vet- (bold) en schuingedrukte (italic) tekst zijn niet semantisch neutraal en hebben een extra betekenis voor screenreaders. Tekst in het vet betekent dat de boodschap extra belangrijk is, tekst in italic duidt op een extra klemtoon. Meestal wordt bold gebruikt om grote stukken tekst of zinnen te benadrukken. Italic wordt vaker gebruikt om een of enkele woorden in een zin te benadrukken.

2. Vermijd achtergrondafbeeldingen die de leesbaarheid verminderen
    De drukte zorgt voor afleiding waardoor je boodschap minder goed over komt.

3. Zet belangrijke info niet enkel in pdf vorm op je site
    Een pdf toegankelijk krijgen is erg moeilijk. We begrijpen als content managers dat het makkelijker is om een pdf in je site te zetten in plaats van er een ganse pagina van te maken. Toch willen we je er van overtuigen om er echt een webpagina van te maken met eventueel een link naar de pdf.
    Niet alleen voor de webtoegankelijkheid, maar ook op mobiel is het lezen van pdf's een hele uitdaging!
    Wil je toch een pdf op je site die toegankelijk is? Alle tips vind je hier.
  4. Combineer kleur met vorm of tekst
    Zo kan een kleurenblinde gebruiker toch begrijpen wat de kleur representeert.

5. Voorzie ondertiteling bij filmpjes
    Dit kan makkelijk via tools van Youtube. Nog beter is een transscript bij filmpjes, waar ook de niet gesproken zaken vermeld worden. Dit is handig voor blinden en slechtzienden.

6. Plaats ALT-teksten bij afbeeldingen
    Elke afbeelding moet een alt attribuut hebben. Dit attribuut beschrijft wat er op de afbeelding staat afgebeeld zodat de screenreader voorleest wat er te zien is op de afbeelding. Indien de alt-tekst niet is ingevuld, leest de screenreader de titel van je afbeelding voor. Voor goede voorbeelden kan je weer terecht op de site van Anysurfer.
    De alt-caption in Craft is de zogenaamde image caption.

7. Plaats een link achter de betekenisvolle tekst
    Links kan je best integreren in je content. Een lange URL in de tekst geeft weinig context en wordt volledig voorgelezen door een screenreader.
    Zo is "Klik hier om ons te contacteren." beter dan "Contacteer ons op https://www.statik.be/contact"

8. Iedere beweging op de pagina moet pauzeerbaar zijn
    Een gebruiker moet een animatie kunnen stoppen wanneer die langer dan 5 seconden duurt. Om die reden raden we het gebruik van geanimeerde gifs af.
    Bewegend beeld op een toegankelijke manier toevoegen op een website is niet evident. Om die reden kiezen we er bij Statik steeds voor om zelf een specifieke videospeler te integreren in de website. Simpelweg een Youtubevideo toevoegen is niet voldoende, want deze is niet volledig te controleren met het toetsenbord.
    Laat zeker ook geen audio automatisch starten. Dit alweer vanuit de optiek van screenreaders die gestoord worden door dit geluid.

9. Maak een toegankelijkheidsverklaring
    Een toegankelijkheidsverklaring is een pagina op uw website of een onderdeel van de beschrijving van uw app waarin u uitlegt:
    • hoe toegankelijk je website of app is, eventueel aan welke normen ze voldoet,
    • hoe je dat getest hebt,
    • welke onderdelen van de website of de app nog niet toegankelijk zijn en welke alternatieven jij voorstelt,
    • waar mensen terecht kunnen als ze toch problemen ondervinden.

Meer info vind je op de site van Anysurfer.