Wat is cachegeheugen en een hard refresh?

Wanneer je een browser gebruikt, zoals Chrome, wordt er informatie van websites in het cachegeheugen en in cookies opgeslagen. Cachegeheugen is een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken.

Het kan zijn dat wanneer wij aanpassingen doorvoeren en deze ‘live zetten’, dat je deze niet meteen ziet als je de pagina bezoekt. Dit is in de meeste gevallen te wijten aan het cachegeheugen van je browser. Dit wil zeggen dat je browser stukken van je vorige bezoek aan de pagina in kwestie opslaat en bij een volgende bezoek opnieuw opvraagt om het laden van de pagina te versnellen. Daarom kan het zijn dat je browser een verouderde versie toont van de pagina.

Dit kan je verhelpen door een zogenaamde ‘hard refresh’ uit te voeren. Afhankelijk van je browser kan je dit doen met volgende toetsencombinaties.

• Chrome Mac: hou ⌘ Cmd en ⇧ Shift key ingedrukt en duw dan op R
  • Chrome Windows: hou Ctrl ingedrukt en duw dan op F5.
  • Mozilla Firefox en gerelateerde browsers Mac: hou ⌘ Cmd en ⇧ Shift ingedrukt en duw dan op R.
  • Mozilla Firefox en gerelateerde browsers Windows: hou Ctrl ingedrukt en duw dan op F5.
  • Microsoft Edge: hou Ctrl ingedrukt en duw dan op F5.
  • Internet Explorer: hou Ctrl ingedrukt en duw dan op F5.

Belangrijk: Internet Explorer krijgt geen support en/of updates meer sinds 15 juni 2022, dus het is voor veiligheidsredenen aangeraden een andere browser te gebruiken zoals Chrome of Edge!

Iets technischer:
Wat is browser caching dan precies?

Bij browser caching gaat de browser gaan kijken of er bestanden zijn die hij al eens eerder aan de server heeft opgevraagd. Zo ja, gaat hij deze bestanden lokaal bij de gebruiker opvragen in plaats van een request naar de server te sturen.

Omdat browsers gaan kijken of ze de bestanden al hebben, en deze getoond worden nog vóór dat er een request naar de server gebeurt, kan de website niet tijdig tegen de browser vertellen dat er nieuwe content is.
Daarom geven wij aan elk type bestand een vervaldatum mee.
Bijvoorbeeld: als een pagina een javascript bestand nodig heeft, geven wij aan dit javascript bestand mee dat de browser dit bestand één maand mag cachen. Afbeeldingen vormen een uitzondering, deze cachen we gedurende 1 jaar.
Daarna moet voor dit bestand een nieuwe request naar de server gedaan worden.