Matomo Analytics

Het bekendste alternatief van Google Analytics is wellicht Matomo. Deze tool is gelijkaardig aan Google Analytics, aangezien het ook cookies gebruikt en geanonimiseerde IP-adressen verzamelt. Bovendien kan je nog steeds gebruikmaken van andere Google-tools, zoals Google Search Console en Google Data Studio.

Het verschil is dat de data van Matomo in Europa (Duitsland) wordt bewaard, en hun verzamelmethode dus valt binnen de lijnen van de GDPR-wetgeving. Maar Matomo Analytics plaatst ook nog steeds cookies waarvoor je toestemming nodig hebt van je bezoekers.

Meer over de voor- en nadelen lees je in ons blogartikel. Liever een andere analyticstools?

Voor wie is Matomo bedoeld?

Wij zouden Matomo aanraden voor middelgrote tot grote bedrijven of organisaties. De tool verzamelt heel veel data, waardoor je makkelijk trends en verbeteringen opmerkt. Matomo biedt ook geen gratis pakket aan, tenzij je je data op een eigen server zou kunnen bewaren.

Voor kleinere organisaties zouden we eerder Simple Analytics of Plausible adviseren.

Hoe installeer ik Matomo Analytics?

Matomo voorziet een instructievideo voor een vlotte opzet. Tenzij je een eigen server hebt (wat in vele gevallen niet zo is), kies je altijd de Matomo Cloud i.p.v. On Premise. Je betaalt dan een maandelijks bedrag aan Matomo, die het platform blijven onderhouden en beveiligen. Dit wil wel zeggen dat je persoonsgegevens deelt met een cloudserver van Matomo zelf. Maar die server staat in Europa. En je kan bij Matomo instellen wanneer oude data automatisch wordt verwijderd uit het archief.

Hoe geef je Statik toegang tot Matomo?

Een Admin user kan nieuwe gebruikers toevoegen en rechten geven.

1. Ga naar Instellingen via het tandwieltje.
  2. Kies onder het domein 'Systeem' voor 'gebruikers'.
  3. Nodig een nieuwe gebruiker uit.
  4. Ga terug naar het overzicht van gebruikers en pas de rol van de nieuwe gebruiker aan naar Admin of Editor.

Niet goed uitgelegd? Dan doet Matomo het misschien beter?

Hoe voeg ik Google Search Console toe aan Matomo?

1. Ga naar het tandwieltje in de rechterbovenhoek.
  2. Kies dan in de navigatiebalk aan de linkerkant 'Systeem', daarna 'Zoekprestaties'.
  3. Installeer de Google Search Console-configuratie.

Als je nog geen Google Search Console hebt aangemaakt, of geen idee hebt hoe je een OAuth client configuration opzet, raadpleeg dan zeker deze hulppagina van Matomo.

Of laat het installatieproces volledig over aan Statik.

Kan je ondersteuning gebruiken bij de opzet van Matomo Analytics? Of wil je graag een rapport met de belangrijkste cijfers?