Lists & subscribers

Via “Create a list” kunnen jullie zelf lijsten aanmaken. Kies een naam en “Continue to import”.

Voeg een csv of excel bestand toe.

Op het volgende scherm kan je de juiste velden linken met de kolommen in je bestand.

Wanneer je een externe lijst toevoegt, zal Campaign Monitor je vragen hoe je deze lijst bent bekomen en of alle mensen in deze lijst consent hebben gegeven dat je hen aan deze contactlijst hebt toegevoegd. Het is dus heel belangrijk om e-mailadressen steeds via een officiële manier te bekomen, in overeenkomst met de geldende GDPR regels. Dit kan eenvoudig via een inschrijfformulier op de website (zoals het inschrijven op de nieuwsbrief), of via een ander formulier waar expliciet om toestemming gevraagd wordt.

‘Nieuwsbrief subscribers’ is een lijst waar jullie zelf niet aan kunnen. Hier komen automatisch de mensen te staan die zich via de website op de nieuwsbrief hebben ingeschreven.

Detail van een lijst

Klik op een lijst om de details te zien waar de e-mailadressen terecht zijn gekomen.

Campaign Monitor werkt vanuit GDPR oogpunt steeds met een dubbele opt-in. Wanneer een bezoeker via een formulier een e-mailadres opgeeft om zich in te schrijven op de nieuwsbrief, krijgt deze op de website een bericht te zien dat het systeem een bevestigingsmail heeft opgestuurd waarin de bezoeker via een link bevestiging moet geven dat hij/zij via dit e-mailadres berichten wil ontvangen.

Pas na deze bevestiging, zullen ze door Campaign Monitor als “Active” worden beschouwd en kan je hen nieuwsbrieven sturen.

Bounced = Hier komen de mailadressen te staan waarbij de bevestigingsmail niet is aangekomen omwille van een technische reden of schrijffout.

Unconfirmed = Wanneer de bezoeker zich heeft ingeschreven via een inschrijfformulier, maar de link in de bevestigingsmail nog niet heeft aangeklikt. Vanaf het moment dat de link wordt aangeklikt, wordt dit e-mailadres automatisch verplaatst naar de kolom Active.

Wanneer iemand zich uitschrijft (Unsubscribed) op één lijst, wordt die bij Campaign Monitor automatisch voor alle lijsten uitgeschreven. We kunnen dit instellen dat de uitschrijving per lijst gebeurd. Ook een persoonlijke unsubscribe confirmation is mogelijk.

Segmenten creëren binnen een lijst

Stel, je wil naar alle laatst ingeschreven mensen een samenvatting sturen van de highlights van het voorbije jaar. Dan kan je van deze mensen een apart segment maken. Zij krijgen één extra nieuwsbrief, waarna zij mee in de gewone flow overgaan.

Ga in de linkerkolom naar “Segments” nadat je een lijst hebt aangeklikt.

Of klik op “Add” in de kolom Segments wanneer je op het overzicht van alle lijsten bent.

Je kan later van deze segmenten gebruik maken in de automation flow.